Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nejhezčí pláže světa - Grand Anse Beach, vítězka soutěže „Miss pláž“

Na jihovýchodním pobřeží ostrova La Digue, který je součástí souostroví Seychely, se rozprostírá údajně nejkrásnější pláž světa – pláž Grand Anse Beach. Mezi stovkou dalších neméně okouzlujících pláží z nejrůznějších koutů světa se umístila v anketě na prvním místě a tak si tento titul „Královny všech pláží“ právem zaslouží.

Dovolená na pláži snů

Pláž Grand Anse lemuje pobřeží stejnojmenného zálivu na ostrově La Digue. Je dlouhá asi 500 metrů a patří mezi největší lákadla ostrova. Snad žádný návštěvník seychelského La Digue si nenechá ujít možnost zabořit nohy do vyhřátého bělostného písku, kterým je Grand Anse tvořena. Na pláž je možné se dostat pěšky z městečka La Passe, v němž najdete řadu obchůdků s potravinami i suvenýry z kokosového dřeva - stačí jen trefit tu správnou odbočku. Projdete kolem domků místních obyvatel, skrze hustý palmový porost až se před vámi po cca 3 kilometrech nakonec otevře pláž, o které jste si mysleli, že existuje jen v katalozích cestovních kanceláří. Na tomto nádherném místě si příroda dala opravdu záležet. Strávit na Grand Anse dovolenou je snad snem každého cestovatele.

Grand Anse Beach - Seychely

Pláž je obklopena tropickou přírodou, oslnivě bílý písek se jen velmi pozvolně svažuje do vod Indického oceánu, který má nejkrásnější modrou barvu, jakou si jen dokážeme představit. Dokonalou tečku za tím vším pak vytvářejí malebné narůžovělé žulové skály ohraničující Grand Anse z obou stran. Ve skalách je možné pozorovat malé krystalky živce, kterými se sluneční svit odráží do všech směrů. Tyto skály, které jsou neodmyslitelnou součástí a jakýmsi symbolem Seychel, jsou staré údajně více než 100 milionů let. Jejich zaoblený tvar způsobil vítr, vlny a déšť. Podle geologů jsou seychelské skály pozůstatkem prapůvodního kontinentu Gondwana.

Grand Anse Beach - Seychely

Na Grand Anse zažijete nezapomenutelné západy slunce a užít si můžete také báječného koupání v průzračně čisté vodě. Ovšem pozor! Ani zdatní plavci by se neměli vydávat daleko od břehů. Pobřeží není chráněno korálovými útesy - hladina oceánu je někdy zcela klidná, ale jindy se zde zdvihají i metrové vlny. V tuto dobu není zátoka vhodná ke koupání, protože se zde vyskytují nebezpečné spodní proudy. Pokud dostanete hlad, můžete na pláži zavítat do malé restaurace Loutier Coco, kde vám naservírují ty nejlepší speciality kreolské kuchyně.

Další krásky v sousedství

Pláž Grand Anse Beach není jedinou pláží, která zdobí jihovýchodní pobřeží ostrova La Digue. V jejím těsném sousedství se nachází další krásná pláž Petite Anse a za ní pak ještě Anse Cocos, kterou lemují kokosové palmy. Pláže jsou propojeny malými pěšinami a vzhledem k jejich dostatečné velikosti na nich není nikdy plno. Ani tyto pláže nejsou chráněny korálovými útesy a proto v období od dubna do konce října nejsou příliš vhodné pro koupání, protože se v blízkosti břehů vyskytují silné mořské proudy. Během koupání je tak třeba být opatrní, horší plavci by se neměli vůbec vzdalovat od pobřeží.

Tečka v Indickém oceánu

Ostrov La Digue, na němž se tyto pláže nachází, má rozlohu pouhých 12 kilometrů čtverečních a přesto je čtvrtým největším ostrovem souostroví Seychely. Dá se na něj dostat lodí ze sousedního ostrova Praslin, plavba trvá přibližně 45 minut. Přestože je dosti navštěvovaný, daří se mu stále unikat masivnímu turistickému ruchu. Na některých místech si připadáte, jako by se v nich zastavil čas. Místní obyvatelé, kterých žije na La Digue asi 2 tisíce, se po ostrově přemisťují zejména na kolech a druhým nejčastějším dopravním prostředkem, na který na cestách narazíte, je volský povoz. Aut zde příliš nejezdí, většina z nich slouží jen komerčnímu využití – převáží turisty z přístavu do hotelů a zpět. Na ostrově panuje příjemná a pohodová atmosféra, nikdo nikam nespěchá.

Grand Anse Beach - Seychely

La Digue byl pojmenován po lodi francouzského objevitele jménem Marc-Joseph Marion du Fresne (1724 – 1772), který roku 1768 tyto žulové ostrovy jako jeden z prvních prozkoumal. Tento mořeplavec se během svého života zasloužil o zmapování jižní oblasti Indického oceánu, ale vydal se také do Tasmánie a na Nový Zéland. Tam však také našel svou smrt – v roce 1772 byl zabit a sněden kanibalským kmenem Maorů.

Přírodní bohatství ostrova

La Digue je místem, kde žijí mnozí vzácní ptáci, mezi nimiž dokonce najdeme i jednoho z nejvzácnějších ptáků planety a tím je lejsek rajský. Kromě něj však při troše štěstí zahlédneme na ostrově ještě další ptačí druhy, například astrilda vlnkovaného či salangane seychelskou. Samotné pláže jsou pak místem, kam chodí klást svá vejce dva vzácné druhy želv. Nejen fauna, ale i flóra nadchne každého návštěvníka La Digue. Tropický les ukrývá různorodé rostliny – narazit můžete na orchideje, ibišky, vanilkovníky i mandlovníky. Samozřejmě nechybí všudypřítomné palmy ani exotické stromy takamaka. Nejen Grand Anse, ale celý ostrov La Digue, je díky svému přírodnímu bohatství místem, které stojí za to navštívit.

- jap -

Článek byl zobrazen 7 523 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko