Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kam v zimě k moři

Léto je nenávratně pryč a vy už možná nyní uvažujete, kam příští rok vyrazíte na dovolenou. Proč ale čekat až do příštího léta? Vždyť na světě je tolik míst, kde sluneční paprsky hřejí po celý rok. K moři se proto můžete vydat i v době, kdy u nás nepanuje zrovna přívětivé počasí. Máme pro vás pár tipů, kde se i v zimě zaručeně ohřejete!

Většina z nás se k moři vydává především během letních měsíců, kdo to však letos nestihl, nemusí zoufat. Na dovolenou můžete klidně vyrazit na podzim nebo v zimě, jak je vám libo. Nabídka zájezdů cestovních kanceláří je široká, můžete si tak vybírat jak z osvědčených „blízkých“ destinací, nebo okusit exotiku a vypravit se do dalekých krajů. Dovolená v zimě je skvělou volbou, jak se zrelaxovat, načerpat energii a zapomenout na sychravé a šedivé zimní dny u nás. 

Obliba zimní dovolené stále roste, každoročně se na ni vydávají desetitisíce Čechů. Někteří cestují do exotických krajin, jako je Kuba, Mexiko, Thajsko, Zanzibar, Dominikánská republika nebo Seychely, jiní využívají možnosti užívat si luxusu v hotelích v již osvědčených a ne tak vzdálených lokalitách, jako je například Egypt, Kanárské ostrovy, Jordánsko, Izrael či Spojené arabské emiráty. Do těchto i mnohých dalších zemí můžete i v ty nejmrazivejší dny vyrazit za létem. Navíc do mnoha turisticky zajímavých destinací létají české cestovky přímými charterovými linkami. 

Když je teplo doslova za humny

Kanárské ostrovy

S otevřenou náručí na vás v zimě čekají i Kanárské ostrovy, které díky své poloze, přírodním krásám a teplému podnebí, patří mezi nejnavštěvovanější destinace světa. To se také odráží na jejich sezónní přeplněnosti. V letním období jsou doslova zaplaveny turisty z celého světa, ale v zimě si na nich vychutnáte klid a pohodu. Na ostrovech Lanzarote, Tenerife, Gran Canaria a Fuerteventura si můžete užít horkého slunce i zlatavých pláží omývaných Atlantským oceánem. Každý z těchto sopečných ostrovů, které jsou součástí Španělského království, je něčím vyjímečný a od svých sousedů odlišný. Kanárské ostrovy tak dohromady mohou lákat jak na vysoké hory a palmové oázy, tak i na pouštní krajinu a další přírodní krásy. Ostrovy ukrývají na 150 chráněných rezervací a 4 národní parky. Všechny jsou také schopny se dokonale postarat o své návštěvníky. Ve vyhlášených letoviscích stojí kvalitní hotely nabízející rozmanité služby a i nočního života si zde užijete dosytosti. Na Kanárských ostrovech panuje po celý rok příjemně teplé počasí a nedochází zde k velkým teplotním výkyvům. Některá místa jsou vyhlášenými surfařskými zónami.

ostrov Fuerteventura
Foto: ostrov Fuerteventura

Jordánsko

Jednou z nejpohostinnějších a nejbezpečnějších zemí Blízkého Východu je Jordánsko, v němž najdete spoustu přírodních zajímavostí i nádherných lidských výtvorů. Tato země je českými turisty stále velmi opomíjena, což je velká škoda, protože má rozhodně co nabídnout. V okouzlujících letoviscích na pobřeží Rudého moře je možné si užívat dokonalou dovolenou se vším, co k ní patří. Samozřejmostí je příjemné slunečné počasí, teplý vzduch i moře. Perfektní dovolenkové podmínky na vás čekají například v letovisku Aqaba na břehu Rudého moře, nebo u Mrtvého moře, které je opravdovým přírodním unikátem. Jordánsko láká nejen na fantastické potápění, ale i na návštěvy antických památek a poutních míst. Kdo chce, může se také vypravit do pouště na hřbetu velblouda. To vše a mnoho dalšího zažijete v Jordánsku.

Aqaba
Foto: Aqaba

Izrael

Celoroční možnosti rekreace nabízí také Izrael, malinkatý stát sousedící s Egyptem. V porovnání s Egyptem se však nachází na poněkud odlišné úrovni, co se týče hospodářství, kultury a politické situace. Izrael je Svatou zemí, v níž vedle sebe žijí křestané, muslimové i Židé. Zimní dovolená v Izraeli potěší jak milovníky kultury, architektury a historie, tak i turisty upřednostňující klasický plážový pobyt u moře. Na severu Izraele je možné se koupat ve Středozemním moři, zatímco na jihu se zchladíte ve vodách Mrtvého moře. Nejnavštěvovanějším letoviskem v zemi je Eilat, kde najdete celou řadu moderních kvalitních hotelů nabízejících služby na světové úrovni. Při návštěvě Izraele by však byl doslova hřích nenavštívit tak významná města, jako je Betlém, Jeruzalém, Jericho a další.

Eilat
Foto: Eilat

Spojené arabské emiráty

Již názvu této země dýchá orient. Spojené arabské emiráty nacházející se na jihovýchodě Arabského poloostrova se řadí mezi hospdářsky nejrozvinutější a tudíž i nejbohatší země světa. Bohatství země pramení ze zásob ropy a také z části z turistického ruchu. SAE každého okouzlí svou hypermoderní architekturou, nádhernými plážemi a čistým mořem. V zemi  najdete ty nejluxusnější hotely, četně jednoho z vůbec nejdražších hotelů světa – slavného Burdž Chalífy. Bohatství je v zemi patrné na každém kroku, nejen v turistických resortech. Spojené arabské emiráty už však dávno nejsou destinací, kde si dovolenou mohli dovolit jen ti bohatší. Ceny zájezdů klesají a pokud tedy hledáte originální místo pro zimní odpočinek, budou SAE tím pravým. Dostatečně si užijete jak slunečních paprsků, tak i koupání v moři. Milovníky nakupování potěší zdejší pestré nákupní i zábavní možnosti. Mezi nejvyhledávanější místa v emirátech patří Dubaj, Sharjah či Abu Dhabi.

Egypt

I přes nepokoje, které provází tuto arabskou zemi v posledních měsících, patří Egypt stále mezi nejoblíbenější destinace, kam se turisté vypravují v průběhu celého roku. Návštěva Egypta potěší jak milovníky koupání a relaxace u moře, tak i všechny ty, kdo si chtějí dovolenou zpestřit poznáváním. Výhodou Egypta je jeho relativní blízkost, stačí vydržet necelé tři hodinky v letadle a můžete se koupat v Rudém moři. Mnozí si však Egypt v zimě oblíbili také proto, že na plážích ani v hotelích v tomto období nebývá příliš mnoho lidí. Navíc máte možnost zde ochutnat vynikající kuchyni a trávit večery při poslechu tradiční hudby nebo procházkami po súku. Největším lákadlem přímořských letovisek jsou však dlouhé písečné pláže s pozvolným svažováním do průzračně čistého moře, které patří mezi vyhlášené potápěčské lokality. V Rudém moři jsou k vidění pestrobarevné rybky, barevné korály a spousta dalších živočichů. Na výběr je v Egyptě spousta atraktivních destinací nabízejících kvalitní hotely. Oblíbenými letovisky jsou Hurghada, Sharm El Sheikh, Marsa Alam, El Gouna, Taba, Dahab či Ain Soukhna.

Hurghada
Foto: Hurghada 

Lákavá exotika

Kuba

Karibský ostrovní stát Kuba je cílem mnoha turistů, které na něj láká nejen nádherná tropická příroda, ale také jakési tajemno. Spousta z nás si při vyslovení názvu tohoto krásného státu, který je perlou Karibiku, vybaví revolucionáře Fidela Castra nebo Che Guevaru. Na Kubě panuje unikátní neopakovatelná atmosféra, která pramení právě z historie ostrova, ale i jeho současnosti. Kuba je totiž jednou z posledních bašt socialismu izolovanou od okolního světa. Jako návštěvník máte pocit, že se zde snad zastavil čas – tento pocit navíc umocňují stará americká auta brázdící místní ulice či staré gramofóny, z nichž se linou rytmy salsy. Místní lidé jsou usměvaví, nikam nespěchají a bez doutníku v ruce je téměř nepotkáte. Právě tato kultura, ale samozřejmě i zdejší bělostné pláže a azurové moře jsou tím, co na ostrov láká každoročně statisíce turistů. Na Kubě se můžete vlnit v rytmu energické hudby, ochutnat pravý karibský rum, nebo se vypravit do džungle plné divoké zvěře.

Kuba
Foto: Kuba

Mexiko

Tato nádherná středoamerická země se může pochlubit bohatou historií, kterou utvářely dávné předkolumbovské civilizace i španělští kolonizátoři, jedinečnými památkami, nedotčenou přírodou i pestrou směsicí obyvatelstva. Nabízí však také nádherné koupání a možnosti prožití báječné dovolené na plážích tvořených jemným bílým pískem. Navíc se v Mexiku můžete koupat jak v Karibském moři, tak i ve vodách Mexického zálivu či v Tichém oceánu. Zdejší nádherná přímořská letoviska lákají do svých hotelů návštěvníky z celého světa. Večer nesmíte zapomenout vyrazit na tradiční mexickou zábavu, okusit rušný noční život, vyzkoušet pálivá mexická jídla a samozřejmě je zapít panákem Tequily. Mexiko je barevná země mnoha kontrastů a užijete si v ní báječnou zimní dovolenou. 

Thajsko

V jihovýchodní Asii se rozkládá Thajsko, okouzlující země plná památek, krásné přírody, unikátní kultury a pohodových lidí. Thajsko je další lákavou exotickou destinací, kterou se rozhodně vyplatí během zimních měsíců navštívit. V posledních letech se stále více dostává do středu zájmu i českých turistů. Nabízí možnost příjemné odpočinkové dovolené na překrásných bělostných plážích, ale zároveň v Thajsku můžete zažít také spoustu dobrodružství. Nezapomenutelným zážitkem bude jistě například jízda na slonu. Můžete vyrazit poznávat bujarý noční život, vydat se na nákupy, nebo ochutnávat netradiční jídla. Od listopadu do února panuje v Thajsku tzv. období chladu, kdy se teploty pohybují na velmi příjemných 30 stupních Celsia. Mezi nejvyhledávanější lokality v Thajsku patří hlavní město Bangkok, letovisko Pattaya a četné malebné ostrůvky, jako je například Phi Phi, Krabi, Phuket, Koh Samui nebo Koh Chang. Pod thajským nebem zaručeně zapomenete na starosti všedních dní.

Thajsko
Foto: Thajsko

Zanzibar

Tanzanský ostrov Zanzibar je pro mnoho lidí splněným snem. V tomto tropickém ráji ležícím východně od afrických břehů se snoubí unikátní památky, jedinečná kultura i panenská příroda. Najdete zde komfortní turistická zařízení, kde se postarají o vaše pohodlí a spokojenost. Díky průzračnému moři a bohatému podmořskému životu si přijdou na Zanzibaru na své také milovníci potápění. Podél pobřeží se táhnou nádherné bělostné pláže, které se jen pozvolna svažují do průzračných vod Indického oceánu. Jsou tak ideální nejen pro lenošení, brouzdání ve vlnách, ale i pro sport. Navíc jsou lemovány bohatou tropickou vegetací. Zanzibar je často nazýván také ostrovem koření, k typickým produktům totiž patří vanilka, hřebíček, muškátový oříšek i skořice. Pokud tedy chcete zažít nevšední zimní dovolenou v Africe provoněnou exotickým kořením, vyrazte na Zanzibar. 

Dominikánská republika 

Dominikánská republika je tropickým rájem ukrytým na karibském ostrově Hispaniola, který je omýván jak Karibikem, tak i Atlantským oceánem. Země vítá své návštěvníky tyrkysovým mořem a rozlehlými plážemi, nad kterými se sklání vysoké palmy poskytující příjemný stín. Ve městech pak můžete obdivovat historii ostrova patrnou v řadě památek pocházejících zejména z období kolonialismu. V Dominikánské republice si můžete užít jak odpočinkovou a relaxační dovolenou, pobyt zde však můžete ztrávit také aktivně a dobrodružně. Ostrov totiž pokrývají hory porostlé tropickou džunglí, husté lesy a na mnoha místech je velmi členité pobřeží. Tato destinace slibuje stálé teplé a slunečné počasí a tak je možné se sem na dovolenou vypravit v průběhu celého roku. Teploty v průměru stoupají k 27 °C a za nejteplejší měsíc je považován srpen. Při návštěvě Dominikánské republiky byste neměli vynechat prohlídku hlavního města Santo Domingo. Skvělým pobytovým místem pak mohou být letoviska Juan Dolio, Punta Cana, Playa Dorada, Puerto Plata, Sosua nebo Cabarete. 

Dominikánská republika
Foto: Dominikánská republika

Seychely

Další destinací, kam můžete i v zimě vyrazit za sluníčkem, teplým mořem a panenskou tropickou přírodou jsou Seychely – nádherné ostrovy v Indickém oceánu ležící asi 1600 km od pobřeží Afriky. Pobyt na Seychelách bývá označován za dovolenou v ráji. Zažijete zde luxusní dovolenou, na kterou budete vzpomínat celý život. Každý z ostrovů je něčím zajímavý a něčím se odlišuje od těch ostatních, všechny jsou však tím pravým místem, kde si odpočinete a pokocháte se romantickými západy slunce. Záleží tak jen na vás, zda vás nejvíce osloví ostrov Mahé, Praslin, nebo La Digue. Jejich pohádkově krásné pláže se pomalu svažují do průzračných vod oceánu, které jsou velkým lákadlem pro milovníky potápění. Nedaleko pobřeží se totiž nachází korálové útesy, nabízející vynikající podmínky pro pozorování podmořského světa. Neodmyslitelnou součástí pláží na Seychelách jsou obrovské žulovými balvany, které jim dávají nezaměnitelný ráz. 

Seychely
Foto: Seychely

- jap -

Článek byl zobrazen 8 123 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko