Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Seychely - ostrov Mahé

Největším ostrovem seychelského souostroví je ostrov Mahé rozprostírající se na ploše 154 kilometrů čtverečních ve vodách Indického oceánu. Na tomto ostrově se nachází hlavní město celých Seychel, Victoria, patřící mezi nejmenší hlavní města světa. Ostrov Mahé patří mezi tropické ráje a díky svým krásám se stal vyhledávaným dovolenkovým místem.

Doporučujeme: ZÁJEZDY NA SEYCHELY NA SVĚTADÍLECH

Mahé je 32 km dlouhý a 8 km široký ostrov, na němž žije asi 90% veškerého obyvatelstva souostroví (cca 72 tisíc). Na ostrově se nachází mezinárodní letiště Sira Seewoosagura Ramgoolama, proto každý, kdo míří na Seychely, přistane právě zde. Doba letu z Evropy je cca 9 hodin. Dopravit se z letiště na kterékoliv místo na ostrově nezabere více jak hodinu jízdy. Kromě letiště na Mahé funguje také hlavní přístav, odkud je možné se vypravit na poznávací plavby po Seychelských ostrovech.

Hlavním městem je přibližně 30 tisícová Victoria situovaná na severu ostrova. Přestože působí až ospalým dojmem, je centrem veškerého dění na ostrově. Ulice jsou plné obchodů, krámků se suvenýry a řemeslných dílen. Pravidelně se zde pořádají trhy, z nichž nejoblíbenější jsou rybí trhy, kde je možné nakoupit četné druhy ryb a nejrůznější dary moře. Victoria je na pohled velmi líbivá, je totiž tvořena spoustou krásných a dobře zachovalých koloniálních domů. Místní zajímavostí je zmenšená napodobenina londýnského „Clock Toweru“ stojící na hlavním náměstí. Další atraktivní stavbou je hinduistický chrám Sri Navasakthi Vinayagar Temple. Při procházce ulicemi Victorie vás jistě zaujme také Monument de l´Unite s fontánkami a vodotryskem, nebo bysta francouzského botanika Pierra Poivre. Kdo se zajímá o přírodu, může navštívit místní Přírodovědné muzeum.

Nadšený botanik a guvernér Pierre Poivre založil na Mahé Královskou zahradu – Anse Royale. Ta se zaměřuje na pěstování různých exotických druhů koření, jako je vanilka, hřebíček, pepř nebo muškát. Zahrada byla vybudována na místě, kde se kdysi rozkládala plantáž, na níž pěstovali Francouzi koření. Pierre Poivre (1719 – 1786) sem propašoval z Asie rostlinky koření a byl iniciátorem pěstování tohoto a mnohých dalších koření na ostrově.

V blízkosti hlavního města se nachází známá pláž Beau Vallon, která je lemována řadou hotelů. Táhne se v délce 3 kilometrů a je tvořena jemným bílým pískem, který se jen pozvolně svažuje do úžasně azurových vod oceánu. V blízkosti pláže naleznete řadu restaurací nabízející pokrmy tradiční kuchyně, ale také bary a obchody. Pobřeží okolo celého ostrova Mahé je opravdu nádherné. Na mnoha místech jsou pláže ozdobeny typickými žulovými balvany, které jsou pro Seychely charakteristické.

Mahé však nejsou jen pláže a moře. Ve vnitrozemí se zvedají žulové hory se strmými skalami, které se vynořují z hustého deštného pralesa. Na severu ostrova se rozprostírá národní park Morne Seychellois, který vyhledávají milovníci pěší turistiky a krásné přírody. Národní park byl vyhlášen v roce 1979 a s rozlohou více než 3000 hektarů je největší na ostrovech. Zaujímá více než 20% ostrova Mahé. Park je protkán dvanácti turistickými stezkami zaručujícími pěkné celodenní a půldenní výlety. Zdatní jedinci mohou vystoupat na stejnojmennou horu Morne Seychellois dosahující nadmořské výšky 905 metrů. S touto výškou je nejvyšším vrcholem celého souostroví.

Zajímavá pěší túra vede také na 497 metrů vysokou horu Mount Copolia, kde najdete například masožravé rostliny i řadu exotických stromů netradičního vzhledu, jako je třeba skořicovník. Z jejího vrcholu se můžete kochat nádherným výhledem na město Victoria, Mořský národní park Ste Anne a Národní park Morne Seychellois. Mořský park Ste Anne pod sebe zahrnuje šest malých ostrůvků roztroušených asi 5 km od hlavního města Victoria. Již v roce 1973 zde byl zřízen park na ochranu místní divočiny. Největším ostrovem je Ile Sainte Anne oplývající opravdu panenskou přírodou. V současnosti se na něm nachází jediný resort a přísně zakázáno je zde rybaření, sběr lastur, korálů a provozování motorových vodních sportů. Okolní vody jsou jako stvořené pro potápění, šnorchlování a další vodní radovánky.

Jižní část ostrova Mahé už zdaleka není tak hornatá a ani zde nežije příliš mnoho obyvatel. Také turistů sem zavítá jen málo. Ti, kdo se sem vydají, však mají možnost poznat tu pravou atmosféru Seychel a neporušenou přírodu. Zdejší pláže jsou malé, klidné a pohádkově krásné. Jsou jako stvořené pro relaxaci ve stínu palem a zdejší moře láká k plavání i potápění. Na úplném jihu Mahé se rozprostírá pláž Anse Intendanse, která je mimořádně fotogenická a patří mezi nejlepší na světě. Neméně krásná je utajená pláž Petite Anse, na níž se dostanete pouze pěšky po úzké pěšině. Nejbližší středisko Anse Soleil Resort je vzdáleno asi půl hodiny chůze. Pláž je turisty jen málo navštěvovaná a většinou se zde potkáte jen s místními. Jelikož je zátoka opravdu bohatá na tropické rybky, zapomenout výbavu na šnorchlování by byl hřích.

Na východním pobřeží Mahé patří mezi vyhledávané pláže Anse Forbans, Anse Marie Louise a také pláž patřící k malinkému ostrůvku Ile Souris. Na západě pak nevynechejte mělkou zátoku s pláží Anse á la Mouche, která je krytá útesy, nebo izolovanou pláž Anse Soleil. Pokud máte rádi živější pláže, navštivte Anse Takamaka, na níž se nachází vyhlášená restaurace lákající k ochutnávce místních pokrmů. Pouhých pár kilometrů od ostrova Mahé se ve vodách Indického oceánu nachází řada menších ostrůvků, které jsou častým cílem turistů. Navštívit můžete například Conception, Île Moyenne, Île Ronde, Île aux Vaches, Île au Cerf, Île Longue nebo Île Sèche. Na dalším ostrůvku s názvem Île Thérese žijí chráněné obří želvy.

- jap - 

Předchozí články ze souostroví Seychely
Seychely - dovolená ve Villa Vanilla 
Seychely

Článek byl zobrazen 12 857 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko